Welcome to Our Website

Kripto yatırımcısı yatırım için fırsat kolluyor, kriptoya güveniyor

Kripto paraya yönelik farkındalık, benimseme, güven ve algılanan risk düzeyini ölçmek için yapılan araştırma yatırımcıların ve bugüne kadar hiç kripto para almamış kişilerin kriptoya karşı bakış açısını gözler önüne serdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Araştırma Görevlisi Merve Kır tarafından yürütülen araştırmaya 903 kişi katılırken, 831 geçerli yanıt elde edildi. İşte o araştırmanın ilginç sonuçları;

EN ÇOK BİTCOUN VE ETHEREUM SATIN ALINIYOR

Katılımcıların %45’i kripto para birimlerinden en az birine sahip olduklarını; %15’i ise daha önce satın aldıklarını ancak şu an kripto paraya sahip olmadıklarını ve %40’ı ise bugüne kadar hiç kripto para satın almadıklarını belirtti.

Kripto para kullanan veya kullanmış olan yatırımcılara hangi kripto paralara sahip oldukları veya daha önce hangilerini satın aldıkları sorulduğunda yatırımcıların en çok sırasıyla Bitcoin (%74,3), Ethereum (%71,7) ve Tether’i (%56,7) tercih ettiği görülüyor.

FİNANS DANIŞMANI YERİNE ARKADAŞ TAVSİYESİ

Yatırımcıların %25’i ve yatırımcı olmayanların %4’ü kripto para birimleri hakkında tamamen bilgi sahibi olduklarını belirtti.

Yatırımcılara kripto para satın almadan önce ne tür araştırma yaptıkları sorulduğunda, en çok sırasıyla internet üzerinden genel bir araştırma yapıldığı, kripto para birimi kullanan arkadaşlara danışıldığı ve kripto paralarla ilgili çevrimiçi platformlarda fikir alışverişi yapıldığı belirtmektedir.

BEŞ YIL BEKLENTİSİ

Katılımcılara kripto para birimleri ile ilgili 5 yıl içindeki beklentileri sorulduğunda yatırımcıların %78’i, kripto para sahibi olmayanların ise %40’ı kripto para piyasasının daha da büyüyeceğini beklediğini belirtti.

Yatırımcı olmayanların %20’si ve yatırımcıların %7’si kripto para birimlerinin patlayan bir balon olacağın ifade ederken, genel olarak önümüzdeki 5 yıl içinde kripto para piyasasında önemli bir düşüş beklenmediği belirtilmiş. Genel değerlendirme yapıldığında kripto para yatırımcılarının kripto para sahibi olmayanlara kıyasla daha iyimser ve pozitif beklentiye sahip oldukları görülmekte.

PORTFÖYLERDEKİ YERİ YÜZDE 10 SEVİYESİNDE

Yatırımcılara kripto para birimlerinin yatırım portföylerindeki oranı sorulduğunda %44’ü %10’dan daha az olduğunu, %20’si %10 ile %25 arasında olduğunu belirtirken; %8’i kripto para birimlerinin yatırım portföylerinde %75’ten fazla olduğunu belirtmiştir.

Yatırımcılara ne kadar süredir kripto para birimlerine yatırım yaptıkları sorulduğunda, %39’u 3 yıldan uzun süredir, %31’i 2 – 3 yıl ve %21’i ise 1-2 yıl yatırım yaptıklarını belirtmişlerdir. Yatırımcıların %9’u 1 yıldan az süredir yatırım yaptıklarını ifade etmiştir.

PANİK SATIŞI YERİNE BEKLEMEYİ SEÇİYORLAR

Yatırımcılara sahip oldukları kripto paranın değeri satın aldıkları fiyatın altına düştüğü zaman ne yaptıkları sorulduğunda, %44’ü bir şey yapmadığını, kripto para birimlerini portföylerinde tutmaya devam ettiğini, %37’si bunu alım fırsatı olarak değerlendirdiğini ve alım yaptığını, %10’u ise hemen sattığını belirtmiştir.

KAR MI ZARAR MI?

Yatırımcıların %55’inin sahip oldukları kripto para portföyleri ya zararda ya da başa başta olmasına rağmen alım fırsatı arayışındalar

Yatırımcıların %37’si mevcut kripto para portföylerinin kârlı durumda olduğunu belirtirken; %43’ü ise mevcut kripto para portföyünün zararda olduğunu yani portföylerindeki kripto paralarının mevcut ortalama değerinin onları satın alma maliyetinin altında olduğunu ifade etmiştir.

YATIRIM İÇİN DOĞRU ZAMANI BEKLİYORLAR

Yatırımcılar önümüzdeki 12 ayı değerlendirdiklerinde kripto para birimlerine yatırım yapma konusundaki düşüncelerini de paylaştı. Yatırımcıların %44’ü yatırım yapmak için doğru zamanı beklediğini, %29’u sahip olduğu kripto para birimlerinden daha fazla satın almayı ve %15’i ise farklı kripto para birimleri satın almayı düşündüğünü belirtti. Yatırımcıların sadece %12’si portföylerindeki kripto para birimlerinin ya tamamını ya da bir kısmını satmayı düşündüklerini belirtmiş.

NEDEN KRİPTO ALINIYOR YA DA ALINMIYOR?

Kullanıcıların %80’i kripto para birimlerini satın alma nedenlerinin daha fazla bilgi edinmek ve deneyimlemek olduğunu belirtmekte. Diğer finansal yatırım araçlarına alternatif olarak gördüğü için satın aldığını ifade eden kullanıcılar %79 oranında iken, kripto para ile ilgili fırsatları kaçırmak istemeyenler %75 oranında.

Kripto para sahibi olmayanların %83’ü kripto para birimlerini satın almama nedeni olarak yasal düzenlemelerin olmamasını gösterdi. %79,6’sı kripto para birimlerini güvenilir olmadığı için satın almadığını ifade ederken; kripto para birimlerindeki fiyat dalgalanmalarından dolayı satın almadığını belirten tüketicilerin oranı ise %69.

YASAL DÜZENLEME BEKLENİYOR

Kullanıcıların %83’ü kripto para birimlerinin yaygın olarak kullanılması için yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu düşünmekte. Kullanıcıların %58’i kripto para birimlerinin yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırdığını düşünmektedir. Hükümetlerin kripto para kullanıcılarının kimlik bilgilerinin belgelendirilmesi için düzenleme yapması gerektiğini düşünen kullanıcı oranı %48’dir.

Kripto para birimlerinin yaygınlaşması için satın alınması, saklanması ve kullanımı ile ilgili eğitimlerin önemli bir faktör olduğunu düşünenlerin oranı %84 olarak çıkarken, yaygın kullanım için kripto para birimlerinde fiyat istikrarının oluşması gerektiğini düşünenlerin oranı ise %75 olarak ortaya çıktı.

BLOK ZİNCİR TEKNOLOJİSİNE GÜVEN ŞÜPHELİ

Kullanıcıların %75’i gelecekte de kripto para birimlerinden satın almaya devam edeceğini, %66’sı gelecekte günlük hayatında alışverişlerde kripto para kullanacağını tahmin ettiğini ve %65’i kripto para birimlerine gelecekte daha fazla yatırım yapmayı planladığını beyan etmiştir.

Kullanıcıların %51’i kripto para birimlerine güvendiğini, %48’i kripto para sistemlerinin ve ilgili hizmetlerinin güvenilir olduğunu düşündüğünü ve %40’ı kripto para birimleri tarafından sağlanan güvenlik önlemleri dolandırıcılığı engellediğine inandığını ifade etmiştir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir